Kalendar događanja


13
sij
Upoznaj svoju zemlju

Organizirano besplatno vođenje s ciljem upoznavanja kulturne baštine Nina.

Vođenje će odraditi lokalni turistički vodiči, a okupljanje je ispred spomenika kneza Branimira u 12 sati.


13
tra
TZ Nin 11. Biciklijada od "Branimira do Branimira" Zadar-Nin-Zadar

Tradicionalna, najmasovnija lokalna biciklijada u Hrvatskoj Od Branimira do Branimira održava se 07. travnja s početkom u 11 sati na dan Svjetskog dana zdravlja. Biciklijada duga 35 kilometara 11. godinu za redom simbolično spaja Branimirove obale u Zadru i Ninu. Upravo ove godine se obilježava 1140. obljetnica prvog međunarodnog priznanja države Hrvatske – Branimirova godina (879. – 2019.). Prijave su do 05. travnja na web stranicama www.zadarska-zupanija.hr , www.calimero-sport.hr, www.bk.zadar.hr i www.zjz.hr Sudjeluju profesionalci, amateri, turisti i obitelji s djecom. Biciklijada je dio projekta Zero Waste Blue, te će se tijekom biciklijade koristiti metode bez štetnog utjecaja na okoliš. Organizatori su Zadarska županija (Tim za zdravlje) i Grad Nin, a suorganizatori PU Zadarska, Zavod za javno zdravstvo, Turistička zajednica Grada Nina, Biciklistički klub Zadar i Sportski akademski savez Sveučilišta u Zadru. Unutar biciklijade održat će se cestovna utrka u biciklizmu na relaciji Nin-Vrsi-Ljubač-raskrižje iznad Ražanca-Poljica-Briševo-Nin, sa startom u 12,30.


26
tra
„ABRACADABRA – Magija i praznovjerje u starom vijeku kroz fundus Arheološkoga muzeja Zadar“

Magija (magika, vračanje ili čaranje) mistična je vještina kojom se pomoću manipulacije sviješću i autosugestijom nastoje postići određeni rezultati i steći natprirodne moći i sposobnosti, služeći se za tu svrhu uspostavljenim ritualima. Magijska praksa dotiče se i drugih ideoloških sustava poput religije, misticizma, okultizma i psihologije.

U antičkoj Grčkoj priređivane su misterije i bakanalije na kojima su se odvijali magijski i mistični obredi. Magija je bila popularna i u starom Rimu, gdje je većinom zabilježena kroz magijske obrede, proricanja i trovanja. Vrlo religiozni, Rimljani su bili i vrlo praznovjerni. Vjerovali su u razne čarobnjake, vještice i astrologe. U antičko su vrijeme brojni bili vračevi i proroci koji su u ime nekog božanstva donosili proročanstva.

Kroz nalaze iz fundusa Arheološkog muzeja Zadar, autorica želi predstaviti temu manje poznatu široj javnosti.
Autorica izložba je dr. sc. Kornelija A. Giunio, muzejski savjetnik Arheološkog muzeja Zadar.

Izložba se može razgledati do 25. lipnja 2019. u Muzeju ninskih starina u Ninu.27
svi
TZ Nin Blagdan Gospe od Zečeva

Nin je Marijansko svetište u kojem se svake godine više puta okuplja velik broj vjernika. Temeljeno na svjedočanstvima o Ukazanju Bogorodice biskup Divnić utemeljio je Blagdan Gospe od Zečeva koji se već 500 godina slavi prvog ponedjeljka prije Blagdana Uzašašća. Poslije misnog slavlja započinje svečani ophod vjernika ulicama grada Nina koje su blagdanski ukrašene, a vjernici pritom nose kip čudotvorne Gospe od Zečeva te pjevaju pjesme posvećene Djevici Mariji. Brojni običaji koji prate blagdanske svečanosti privlače vjernike i znatiželjnike.


13
lip
Dani otvorenih vrata - Solana Nin

Slobodan ulaz u Solanu Nin, Kuću soli, Muzej i trgovinu soli


21
lip
TZ Nin 11. Festival Sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa

11. Festival sunca i svjetlosti u Ninu

Uživajte u najdužem danu u godini budite kreativni - slavite Svjetski dan glazbe, pozdravite prvi dan ljeta

05:30 Nezaboravno svitanje u Ninu, koncert Nele Šarić
05:39:37 Pozdrav prve Sunčeve zrake s Velebita, Uhvatite foto trenutak izlaska Sunca za foto natječaj
09:00 Igra Sunčevih zraka, likovna radionica za djecu i mlade, crkva sv. Križa
10:00 - 12:00 Solarno podne, ples Sunčevih zraka kroz crkvu sv. Križa
17:54 Poljubac proljeća i ljeta u trenutku solsticija
18:30 - 19:30 Kostimirana potraga za blagom Nina, crkva sv. Križa
20:00 Broj iz svjetlosti, film Mladena Pejakovića, Barokna kuća
20:15 Predavanja i projekcije, Barokna kuća: Solarni simbolizam u rimskoj religiji, Vladimir Kusik, Tragom Sunčane zrake, Zvjezdana Sikirić i Držislav Sikirić
21:00 Promatranje mjeseca i zvijezda teleskopom
21:00 Promenadni klapski koncert


21
lip
Dani otvorenih vrata - Solana Nin

Slobodan ulaz u Solanu Nin, Kuću soli, Muzej i trgovinu soli


04
srp
Dani otvorenih vrata - Solana Nin

Slobodan ulaz u Solanu Nin, Kuću soli, Muzej i trgovinu soli


18
srp
Dani otvorenih vrata - Solana Nin

Slobodan ulaz u Solanu Nin, Kuću soli, Muzej i trgovinu soli


21
srp
17. Ninska šokolijada – etno i gastro fešta, natjecanje u proizvodnji najboljeg šokola

Ninska šokolijada je međunarodna etno i gastronomska manifestacija s izložbeno sajamskom priredbom koja je očuvala od zaborava ekskluzivni gastronomski proizvod šokol. Manifestacija započinje na samom početku godine kada vrijedni šokolari pripremaju ovu jedinstvenu deliciju, a završava u srpnju odabirom pobjednika, degustacijom, feštom od šokola i sajmom poljoprivrednih proizvoda. Manifestacija je uvrštena među 100 najznačajnijih u Hrvatskoj. Pobjeda na Šokolijadi je stvar prestiža, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i nadasve ukusno.
Nin - otok, 20:00 h


02
kol
8. Festival Soli

Jedinstveni Festival soli održava se u solani Nin, jednoj od rijetkih europskih solana u kojoj se sol još uvijek proizvodi na tradicionalan način primjenom ručnog branja i pakiranja. Zanimljivost festivala se odražava u natjecanjima, pripremi antičkih i drugih jela, zabavnom programu, a sol je glavni sastojak oko kojeg se vežu događanja. Posjetitelji tako mogu otkriti sve blagodati soli, njeno korištenje u službi ljepote i njege kože te pravilne primjene u kuhinji i dobro se zabaviti.
Solana Nin, Nin10
kol
5. Romantična noć u najromantičnijoj destinaciji Europe – Ninu

Možda ste u Ninu već doživjeli najljepše trenutke vašeg života, zašto to ne bi ponovili, a ukoliko još niste vrijeme je da iskusite magičnost kraljevskog grada Nina. Na zidu uspomena podijelite vaše najljepše životne trenutke: fotografije, crteže, poruke…Poljubite voljenu osobu na označenim mjestima za "kiss point", zaplešite na koncertu romantike, uhvatite mjesto na romantičnoj "klupi ljubilici". Potražite povijesne likove ninske povijesti na starogradskim ulicama i fotografirajte se. Kupite ružu kod čarobnih vila i osvojite vrijedne nagrade i još puno toga. Dođite na romantičnu noć – tu vas čekaju romantični doživljaji za pamćenje. Otkrijte zašto Nin nosi službenu oznaku "European Best romantic destinations". Budite dio priče romantične noći za pamćenje u Ninu – prvoj prijestolnici Hrvata.
Razne lokacije po otočiću, Nin
20:00 h


16
kol
Dani otvorenih vrata - Solana Nin

Slobodan ulaz u Solanu Nin, Kuću soli, Muzej i trgovinu soli


18
kol
5. Festival pijeska - Čarolija koja nastaje i nestaje

Prekrasne pješčane plaže obilježje su destinacije Nin, a obilje pijeska pruža nezaobilaznu inspiraciju na temu pijeska. Na Kraljičinoj plaži i plaži Ždrijac se tijekom kolovoza odigrava jedinstvena izložba skulptura od pijeska i kreativnog stvaralaštva. Skulpture od pijeska rade se uz zabavni program na dvije lokacije, slijedi ocjenjivanje i podijela nagrada za najbolje radove.
Kraljičina plaža i plaža Ždrijac, Nin
07:00 h
29
kol
Dani otvorenih vrata - Solana Nin

Slobodan ulaz u Solanu Nin, Kuću soli, Muzej i trgovinu soli


12
ruj
Dani otvorenih vrata - Solana Nin

Slobodan ulaz u Solanu Nin, Kuću soli, Muzej i trgovinu soli


19
ruj
Dani otvorenih vrata - Solana Nin

Slobodan ulaz u Solanu Nin, Kuću soli, Muzej i trgovinu soli


23
ruj
Festival Sunčev pozdrav jeseni

U crkvi sv. Križa prvi dan jeseni održava se manifestacija edukativnog sadržaja kao zbir različitih umjetnosti od arhitektonske povezanosti s gradnjom crkvice do izložbe likovnih radova nastalih na Festivalu sunca i svjetlosti u lipnju. Festival slavi vrednovanje povezanih arhitektonskih vrijednosti i astronomskog značenja crkvice, koju zbog igre sunca i svjetlosti, sunčevog sata i kalendara neki uspoređuju sa Stonehengeom.


02
lis
Europski dan prebrojavanja ptica

Ekološka manifestacija ima edukacijski karakter - građane i turiste upoznati o životu preko 204 vrsta ptica koje su Ninsku lagunu odabrale za svoj dom. Najpoznatije su autohtona vlastelica, morski kulik, mala bijela čaplja i vodomar. Ovo je područje uvršteno u ekološku mrežu Natura 2000 staništa, sastavljenu od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i staništa kojima ninski kraj obiluje. Odvija se na poljima soli gdje volonteri ekolozi poučavaju o ptičjem svijetu.


16
stu
Polumaraton Nin - Zadar
Pronađite nas na webu
 
Kontakt

  Turistička zajednica grada Nina
Trg braće Radića 3
23232 Nin
Hrvatska

  +385 23 265 247
  +385 23 264 280
  +385 23 265 247
  info@nin.hr