Rivijera

Upoznajte okolicu Nina

Zajedno s Ninom, ovdašnju rivijeru čine tek nekoliko kilometara udaljeni Grbe i Zaton koji mu i administrativno pripadaju, potom samostalne općine Vir, Privlaka i Vrsi te Petrčane koje službeno pripadaju Zadru. Svi zajedno prekrasan su niz turističkih mjesta od kojih svako ima svoju zanimljivu priču. Nju će obogatiti od obale tek poneki kilometar udaljeni Ninski Stanovi, Žerava i Poljica-Brig, također administrativni dio Grada Nina, čiji je idilični seoski ambijent posve novi, a gostima jednako zanimljiv.

Zaton

Administrativni dio grada Nina je malo turističko mjesto Zaton udaljeno samo 1,5 km južnije od starogradske jezgre Nina. Po mjestu je nazvan istoimeni kamp i turističko naselje koji su teritorijalno izgrađeni, a što je malobrojnima poznato, na području Nina i Zatona. Mjesto je nastalo u 17. st. kada je izgrađena župna crkva posvećena Rođenju Blažene Djevice Marije. Najvažniji spomenik u Zatonu je kula Kaštelina iz 16. st. koju su podigli Mlečani radi obrane Nina od Turaka. U moru ispred rta Kremenjača nalaze se ostatci antičke luke staroga Nina koji su predmet istraživanja podvodnih arheologa. Tu su pronađeni brodovi Serilie Liburnice iz 1. st., od kojih se djelomična rekonstrukcija čuva u Muzeju ninskih starina. U blizini nekadašnje antičke luke nalaze se ostatci crkve sv. Andrije iz 6. st. U starom dijelu mjesta vidljiva je dalmatinska arhitektura (17.-20. st.).Turisti ga odabiru za obiteljski odmor, a položenost mjesta prema Zadarskom kanalu pruža nezaboravni doživljaj zalaska sunca.

www.zaton-zd.hr

Grbe

Turističko mjesto Grbe nalazi se sjeveroistočno od Nina te ima zanimljivu povijest. Razvilo se, naime, početkom 19. stoljeća na ostacima građevina nekad stambenih i gospodarskih prostora tvornice duhana, koju je izgradio mletački plemić Jerolim Manfrin. Jedan od monumentalnih ulaza u ondašnju tvornicu duhana svjedoči i danas, a mnogi turisti ga nazivaju Slavolukom. Plantaža nije bila dugog vijeka te se na njenim ostacima razvilo mjesto Grbe koje svoju sadašnjost i budućnost gradi na turizmu.

Privlaka

Želite li osjetiti atmosferu nekadašnjeg ribarskog mjesta, ne treba vam vremeplov – posjetite Privlaku koja je od Nina udaljena svega 4 kilometara. Nalazi se na prostranom, ravnom poluotoku te je sa tri strane okružena morem i lijepim plažama. Nezaboravni su tu zalasci sunca. Privlaka je poznata i po sabunjarima, ljudima koji sa svojim drvenim brodovima vadili pijesak iz Ninskog zaljeva. Ipak, danas je ona prije svega turističko mjesto koje je poput Nina, zahvaljujući pješčanim plažama i plitkom, toplom moru, idealna za obiteljski odmor.

www.privlaka-tz.hr

Vir

Otok Vir, jedan od 300-tinjak otoka zadarskog arhipelaga od Nina udaljen 7 kilometara, u stvari više i nije otok. Naime, godine 1976. spojen je lučkim mostom sa kopnom. Zbog povoljnih dubina u Virskom moru, uz Vir vode važni pomorski putevi. Istoimeno mjesto turiste ugošćuje u sobama, apartmanima i kućama od kojih mnoge imaju sigurne vezove za brodove pa ga često odabiru i nautičari. Važan spomenik kulture je kula Kaštelina iz 17. st. koja je služila pri obrani od Turaka te kao sklonište stanovništva ninskog kraja.

www.otok-vir.info

Vrsi

Mjesto Vrsi nadaleko poznato po svojim pomorcima nalazi se na malom poluotoku i poznato je po prekrasnoj razvedenoj obali dugoj čak 30 kilometra i mnogim uvalama i plažama. Mnoge će začuditi što se u Vrsima nalaze čak četiri crkvice. Njegovi bolji poznavatelji znaju i razlog – ovo je mjesto nastalo od četiri cjeline. Dvije su otočići Mišjak i Zečevo. U stvari, Zečevo je tek uvjetno otok – tako ga možemo zvati jedino za vrijeme plime kada morska voda poplavi njegov niski spoj s kopnom, a za vrijeme oseke on postaje poluotok. Pored stare jezgre mjesta, u Vrsima se još izdvajaju i uz obalu smješteni predjeli Vrsi-Mulo i Vrsi-Zukve, što ih čini najatraktivnijima za turiste.

www.tz-vrsi.hr

Visit Nin App Visit Nin App

Pronađite nas na webu
 
Kontakt

  Turistička zajednica grada Nina
Trg braće Radića 3
23232 Nin
Hrvatska

  +385 23 265 247
  +385 23 264 280
  +385 23 265 247
  info@nin.hr